TID: Lördag & söndag kl.12.00 och kl.14.00
PLATS: Tingshuset (gula byggnaden på andra sidan allén)
FÖRELÄSARE: Kirsi Manni
LÄNGD: ca 1 timme
MAX DELTAGARE: 80
PRIS: 100 kr
Leksandsmanteln – vad döljer sig i trådarna från 1200-talet?
Vid en renovering av Leksands kyrka 1971 gjordes ett ovanligt fynd: ett fragmenterat tygstycke i en grav, daterad till sekelskiftet 1100–1200. Vad var det för plagg? Vem hade burit det? Och varför låg det just där?
Det vi vet idag är att det rörde sig om en mantel – en gång buren av en kvinna, vars liv vi bara kan ana genom resterna av ull, glaspärlor, ringnålar och en hårfläta, vars röda och gula tråd slingrar sig in i historien som en viskning från det förflutna.
Men det här handlar inte bara om ett arkeologiskt fynd. Det handlar om rekonstruktionen av ett stycke historia. Hur återskapar man något som knappt finns kvar? Hur för man samtal med ett tyg som inte längre talar?
Kirsi Manni har under 4 års tid arbetat med att rekonstruera fyndet i samarbete med flera andra hantverkare. Vi får följa med på hennes spännande resa från arkeologiskt fynd till rekonstruktion, frågeställningar, utmaningar och resultat.
Kirsi har en gedigen utbildning med lärarexamen i textilslöjd, handvävning och matematik från Göteborgs Universitet samt Analys och rekonstruktion väv, Sätergläntan. Hon arbetar med textilvård och renovering samt håller kurser i olika textila hantverk.
TID: Alla dagar kl.12.30 och 16.00
PLATS: Logen
KURSLEDARE: Emmelie Bäck
MAX DELTAGARE: 10
PRIS: 50 kr
Lär dig spinna ull på slända!
Under aktiviteten får du lära sig grunderna i hur man spinner ullgarn på slända. Vi går igenom processen att sätta ihop sländan, att hantera ullen, att börja spinna, tekniker och tips för att få den typen av garn man vill ha samt processen att tvinna den spunna tråden till ett tvåtrådigt garn! Vi går även igenom hur man förbereder det färdiga garnet för att användas i hantverk!
Ull att testa på ingår och det finns sländor att låna. Det finns också möjlighet att köpa startkit med en egen slända och ull av kursledaren om man vill fortsätta spinna!
TID: Alla dagar
PLATS: Aktivitetsfältet
PRIS: 35-60 kr
Ansiktsmålning för stora och små!
Lev dig in i en annan värld fylld av fantasi och gör marknadsdagen ännu bättre genom att förvandlas till en fjäril, en blommande trädgård eller en mystisk drake!
TID: Torsdag-lördag kl.13.30 & 16.30. Söndag kl.13.30
PLATS: Tornerspelsarenan
PRIS: Gratis
Föreningen Draco Argenteus visar och berättar om medeltida kläder från vikingatiden till 1400-talet. Män, kvinnor och barn, linne, ylle, siden och sammet, enkelt folk och spektakulär adel, arbetskläder, jaktdräkt, festkläder och underkläder. Modet skiftade mycket under de 500 år som skildras och ni får se ett antal exempel på både vackra och roliga dräkter och höra mer om varför de ser ut som de gör.
TID: Alla dagar
PLATS: Aktivitetsfältet
PRIS: 100 kr
ÅLDER: Mogen nog att hörsamma instruktören. Ej för småbarn.
Compagnie Torpum är på plats och ger dig en introduktion i hur man hugger eller stöter med svärd av medeltida europeisk modell. Du får prova att hugga eller stöta sönder tre objekt som placeras på en stolpe mitt i det inhägnade området.
TID: Alla dagar kl.12,13:30,14:30 & 16:30
PLATS: Sagostugan
MAX ANTAL DELTAGARE: 20
LÄNGD: 30 min.
PRIS: Gratis
Sagohäxan Baggmor bjuder in till en förtrollande stund där sagor och historia vävs samman. Genom lek och fantasi får barnen möta mytiska varelser och upptäcka hur människor levde förr i tiden. En interaktiv upplevelse där berättelser får liv!
TID: Torsdag-lördag kl.14.00 och söndag kl.16
PLATS: Aktivitetsfältet
MAX ANTAL DELTAGARE: 10 st
KURSLÄNGD: 45 min.
PRIS: 50 kr
Sällskapet Living HEMA Norrköping visar och lär ut några av grunderna i historisk fäktning med långsvärd, taget från det Italienska manuskriptet ”Il Fior di Battaglia” från ca 1396 till 1410. Du får ta del av hur man bör stå och föra sig, samt olika grundpositioner med svärdet och vad man gör utifrån dem.
Kursen lämpar sig inte för mindre barn utan riktar sig främst till dig som är 12 år eller mer.
TID: Alla dagar
PLATS: Marknadsområdet
PRIS:
Lina Sot Vargadis är ceremoniell tatuerare, och tatuerar därför olika magiska symboler och historiska motiv
Lina tatuerar i mån av tid och ingen tidsbokning behöver göras.
TID: Alla dagar
PLATS: Aktivitetsfältet
PRIS: 40 kr
Välkommen till aktivitetsfältet för att prova på bågskytte med pilar och bågar gjorda av trä efter modeller från vikinga- och medeltiden. Här finns pilbågar som passar de minsta barnen så väl som vuxna. Målen är av halm.
TID: Alla dagar
PLATS: Hantverksbyn
PRIS: Gratis
Hos Årsunda Vikingarna kan du prova stridsutrustning med ringbrynjor, hjälmar och vapen. Välkommen!
TID: Alla dagar
PLATS: Marknadsområdet
PRIS: Frivilligt valfritt belopp
ÅLDER: 3-15 år
Prova på att få smida ett smycke, pilspets eller mindre kniv under ledning av Benjamin Mutz. Prova-på tillfället tar mellan 5-15 min.
Ingen förbokning krävs, drop in i mån av plats.
Max 10 deltagare / tillfälle
TID: Alla dagar
PLATS: Aktivitetsfältet
PRIS: 40 kr.
Vår vikingainspirerade karusell är en klar favorit och passar barn upp till 50 kg. Den dras för hand och åkturen varar i ca 2 minuter. För de modiga som vill ha extra fart kan korgen snurras.
TID: Alla dagar
PLATS: Aktivitetsfältet
PRIS: 40 kr
Kom och testa dina färdigheter i olika historiska vapen, från romersk tid fram till 1700-talet. Du hittar allt ifrån spikklubbor och stridsyxor till olika varianter av svärd, En rolig aktivitet för både vuxna och barn.